Ensamkommande

Filmer om två ensamkommande flyktingpojkar

I april 2017 påbörjade Kidox ett filmprojekt med målsättningen att producera filmer om ensamkommande flyktingungdomar. Syftet var att öka den allmänna förståelsen för ensamkommandes erfarenheter, situation och tankar. Vi ville också att ungdomarna skulle känna att deras berättelser var värdefulla och kunde skapa skillnad.

Projektet finansierades av stiftelsen Reach for Change och avslutades 20 april 2018. Slutresultatet blev två 57 minuters dokumentärfilmer som du kan se nedan.

Är du intresserad av att visa filmerna i något officiellt sammanhang utan kostnad? Mer information om detta finns längst ner på sidan.

För Sveriges skull

Premiär 2017-12-23

Den här filmen handlar om Morteza – en 17-årig flyktingpojke från Afghanistan som kom till Sverige från Iran som 15-åring under flyktingkrisen 2015. Filmen tar visserligen avstamp i de länder han flytt ifrån, men i första hand kretsar handlingen kring hans vardag i Sverige. Du får följa honom under en dryg sommarmånad i småstadsidyllen Laholm och i den tillvaro som blivit hans enda trygghet och fundament. Men hans livsvillkor är allt annat än enkla. Den långa väntan på besked om han får stanna i Sverige eller inte är en plåga. Vore det inte för nätverket av empatiska och hjälpsamma människor skulle han nog ha gett upp för länge sedan.

Läs hela filmpresentationen...

Ismaili - pojken som slutade le

Premiär 2018-04-20

Ismaili var 16 år när han kom till Sverige från Iran under flyktingkrisen 2015. Han är född i Afghanistan, men flydde till Iran tillsammans med sin mamma efter att pappan hade dödats av Talibaner. Då var Ismaili bara 5 år. I Iran var han tvungen att arbeta. Han bodde ofta på gatan och hans styvpappa slog och förödmjukade honom så fort det fanns en godtycklig anledning. Och Ismaili trakasserades för att han vågade gå sin egen väg. Som 14-åring blev han tagen av polisen för att han bar ett halsband med ett kors på. Det blev upptakten till planerna på en tryggare tillvaro någon annanstans. Ett år senare började den långa resan mot Europa och ett förhoppningsvis bättre liv.

Läs hela filmpresentationen...

Visning av filmerna

Vi vill självklart att filmerna om Morteza och Ismaili ska visas så mycket som möjligt. Därför är det fritt fram för kommuner, organisationer och nätverk att visa filmerna för publik utan att det kostar något. Det finns bara två regler. Visningen får inte vara kommersiell (åhörarna får inte ha betalt något för evenemanget) och du måste i förtid ha meddelat Kidox när och i vilket sammanhang filmen kommer att visas. Om det är en öppen visning kan vi lägga in den i vår officiella evenemangskalender.

Vill du visa filmerna i kommersiella sammanhang, exempelvis som en del av ett föredrag eller ett seminarium, så vill vi att du donerar 2 000 kr till Kidox per visningstillfälle. Då ger vi dig rätten att använda önskad film även om du tjänar pengar på evenemanget.

Om du har andra önskemål, exempelvis filmvisning i samband med besök av filmaren Thor-Björn Bergman eller medverkan av någon av huvudpersonerna Morteza och Ismaili, så kan du kontakta oss via kontaktsidan och berätta om dina önskemål.

Direktlänkar till filmerna:

IMG_9711

Ismaili testar Osmo-kameran i Hovs Hallar.

IMG_0102-1

Filmning när Morteza cyklar i Vallåsen.

IMG_0739

Ismaili fyller 18 år och uppvaktas av vännerna.

IMG_0761

Mortezas kompis tar en selfie efter intervjun i Thor-Björns kök.